AFP: Budeme pít na Vánoce šampaňské?

11.11.2020

Épernay (Francie) 11. listopadu (ČTK/AFP) - Velký degustační sál vinařství Boizel je prázdný. Turisté, kterých je jindy na slavné Avenue de Champagne ve městě Epernay plno, totiž kvůli pandemii tuto francouzskou historickou metropoli šampaňského opustili. Spotřebu šampaňského, stejně jako produkci tučných husích jater a dalších lahůdek, tvrdě zasáhla koronavirová krize. Pěstitelé šampaňského ale stále doufají, že se jim letošní rok podaří zachránit, pokud ovšem nebude kvůli druhé vlně epidemie zakázáno slavit Vánoce a Nový rok.

Od ledna do července klesl velkoobchodní prodej ve srovnání s loňským rokem o 23 procent. Způsobila to karanténa a uzavření restaurací všude ve světě. Jen v dubnu klesl podle syndikátu producentů šampaňského odbyt o 68 procent. Na celý rok předpovídá tento sektor pokles prodeje o 20 až 30 procent. Jde o "obrovský ekonomický šok, jaký nemá obdoby od druhé světové války", uvedl syndikát.

Prodej šampaňského je už dlouho jakýmsi barometrem globálních krizí: válka v Perském zálivu, finanční krize či krize sanitární způsobily, že spotřeba bublinek okamžitě klesla.

"Pokud je zasažena mezinárodní klientela, zbývají zákazníci z Francie," utěšuje se jeden obchodník. Tentokrát ale krize udeřila všude a ve stejné době.

Na své vinici v Dizy, ležící proti obci Hautvillers, kde mnich Perignon vynalezl šampaňské, využívá Antoine Chiquet volného času, který teď má kvůli obchodní krizi, a pečuje o své víno. Udržuje své parcely a snaží se být optimistou.

"Teď nám prodej nevyhnutelně klesne. Všechno závisí na konci roku, zda lidé budou zase konzumovat. Nepochybuji o Francouzích, bez šampaňského se při oslavách na konci roku neobejdou. Podobně je to s našimi anglickými přáteli, i s Itálií. Otázkou zůstává, v jaké míře," říká.

Aby zmírnili pokles konzumace ve Francii, který začal ještě před krizí s covidem-19, pokusili se výrobci šampaňského změnit návyky a podnítit Francouze, aby šampaňské konzumovali běžně, ne jako luxusní produkt. Ti ale zřejmě soudí, že dnes není co slavit, a tedy ani není proč popíjet.

Florent Roques-Boizel, generální ředitel vinařství Boizel, jednoho z nejstarších v Epernay, si mne ruce, pokud jde o návštěvnost během léta. "Belgičané, Skandinávci, Britové - přicházelo hodně lidí," řekl agentuře AFP.

Přesto globální zásoby výrazně vzrostly. Před sklizní dosahovaly úctyhodných 1,2 miliardy lahví. Finanční ztráty způsobené koronavirem se v té době odhadovaly na 1,7 miliardy eur (více než 45 miliard Kč).

"Když má producent zásobu lahví vína, banky mu půjčí peníze, protože víno slouží jako záruka. V obchodě je ale zásoba pasivem," vysvětluje Chiquet, který spolu se svým bratrem Nicolasem patří k osmé generaci domu Gaston Chiquet.

V oblasti Champagne, kde hektar zemědělské půdy stojí spolu s Burgundskem nejvíce, klesly ceny příliš. Na láhev v supermarketu za deset eur (270 Kč) pohlížejí velmi zle vinaři stejně jako obchodníci. Je pravda, že druhá fermentace v lahvi, slavná šampaňská metoda, vyžaduje mnohem více péče než prosecco.

pel spr

champagne


Komentáře

Staňte se předplatitelem pro zobrazení a přidávání komentářů.

Objednat předplatné