Jihomoravští vinaři mají pět medailí za růžová vína z Cannes
26.4.2019
Brno 26. dubna (ČTK) - Pět medailí, jednu zlatou a čtyři stříbrné, přivezli vinaři z České republiky z mezinárodní soutěže růžových vín Le Mondial Du Rosé ve francouzském Cannes. ČTK o tom informoval Vinařský fond. Je to méně než loni, kdy získali 11 medailí.
Všech pět medailí získali vinaři z jižní Moravy. Největšího úspěchu dosáhl Znovín Znojmo, který má zlatou medaili za Rulandské modré rosé 2018 pozdní sběr a stříbrnou za Cabernet Sauvignon rosé 2018 výběr z hroznů. Další stříbrné medaile přivezla vinařství Lahofer za Lahofer 2018 pozdní sběr, Vajbar Bronislav za André rosé 2018 pozdní sběr a Štěpán Maňák za Merlot rosé 2018 výběr z hroznů.
Vína z České republiky soutěžila o přízeň 67členné mezinárodní poroty mezi tisícovkou vín z 25 zemí světa. Přesto ale byl letošní ročník méně úspěšný než ten minulý, kdy vinaři přivezli z Cannes čtyři zlaté a sedm stříbrných medailí.
Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze lze úspěch na podobných soutěžích jen těžko předem odhadnout, roli hraje příliš mnoho proměnných. "Je pravda, že loni bylo v soutěži více vzorků z České republiky, což šance na zisk medaile zvyšuje. Roli hraje samozřejmě i složení komise," uvedl Babisz.
Jedním z hlavních důvodů ale může být i odlišný charakter hroznů sklizených v loňském roce, z nichž byla vyrobena většina soutěžních vín z Česka. "Kvůli horkému a suchému počasí byly hrozny vyzrálejší, což mohlo být pozitivní pro červená vína, ale růžová vína z této sklizně mohla ztratit něco ze své svěžesti ve srovnání s víny ze zemí, kde je podnebí stabilnější," konstatoval sommeliér.
Růžová vína se mezi vinaři v Česku těší stále větší oblibě. Zatímco ještě v roce 2008 byla růžová vína spíš okrajovou záležitostí a vinaři na ně použili pouze tři procenta sklizených hroznů, loni na výrobu růžového použili 16 procent hroznů a poslali ho na trh 8,2 milionu litrů. V současnosti vyrábí podle údajů Vinařského fondu růžová vína 75 procent vinařů.
Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Hrozny se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva.
Veronika Skálová kš
Staňte se předplatitelem pro zobrazení a přidávání komentářů.
Objednat předplatné